De financiële markten werden in oktober geconfronteerd met forse verliezen. De reactie van de meeste analisten was duidelijk: “koop nu het nog kan”. Volgens de meeste kenners is dit het ultieme moment om terug te keren naar de aandelenmarkten. Aandelen zijn immers door de correctie weer goedkoop geworden. Maar, is dat daadwerkelijk zo?

Volgens Bank of America bedraagt de voorwaartse koers-winstverhouding bij de S&P 500 index nu 15,4. Deze koers-winstverhouding is in de maand oktober met 7,6% gedaald als gevolg van de beursdaling en de verbeterde winstomstandigheden. De huidige voorwaartse koers-winstverhouding is in lijn met het historisch gemiddelde van 15,3. Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat aandelen op dit moment koopwaardig zijn.

Aandelen zijn helemaal niet goedkoop

Toch is het maar de vraag of aandelen inderdaad koopwaardig zijn. Zo laten onder andere analisten van Goldman Sachs weten dat de voorwaartse koers-winstverhouding wellicht nu geen geschikte maatstaf is. De kans is immers enorm groot dat verwachte winsten naar beneden bijgesteld moeten worden. En dat heeft grote gevolgen voor de voorwaartse koers-winstverhouding.

Overigens laat de bovenstaande tabel, van Bank of America Merrill Lynch, zien dat 16 van de 20 maatstaven nog steeds aangeven dat er sprake is van overwaarderingen op Wall Street. Alleen de prestatiemaatstaven inzake groei en vrije kasstroom zien er nog steeds goed uit.