Op de financiële markten lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De koersen stijgen week na week, zonder noemenswaardige pauzes of correcties. Bovendien hoor je steeds minder gemor in de media. Van de jarenlange crisissfeer is nog maar weinig te merken. Experts kijken steeds meer naar boven, dan naar beneden. Naar de kansen, in plaats van de bedreigingen. Het blijft een opvallend gegeven voor ons…

Als goede belegger, moet je net het omgekeerd doen. Kansen zien als de paniek toeslaat, en de bedreigingen vrezen als iedereen zorgenloos op de beurs zit.

Toegegeven, de zorgen zijn nog niet helemaal weg. Maar je ‘proeft’ wel dat beleggers hun berenvel noodgedwongen afwerpen.

Een positieve ontwikkeling, maar helaas komt het erg laat. Kijkt eens naar de volgende grafiek.

Het is de snapshot van de wereldwijde aandelenmarkt in de afgelopen 15 jaar.

Wat ons met name zorgen baart, is de parabolische versnelling van de voorbije maanden. Dit kan niet blijven duren, laat dat helder zijn. De mondiale aandelenmarkt bereikt de omvang van bijna 90 biljoen USD! Nooit eerder gezien.

Het gaat inmiddels zo snel, dat er week op week 2 biljoen USD aan waarde bijkomt. Dat is onmogelijk bij te houden. Om de vergelijking te maken: momenteel genereert de wereld zo’n 75 biljoen USD per jaar.

Dit cijfer is min of meer gelijk aan het mondiale bbp van 2012!

<< Wekelijks onze inzichten in je mailbox? Reserveer HIER uw plaats bij Slim Beleggen >>

De wereld maakt dezelfde fout als 80 jaar geleden

Maar ondertussen verdubbelde de mondiale beurswaarde. Dit schoentje gaat vroeg of laat knellen. En volgens Ray Dalio, topman van het grootste hedgefund ter wereld, kan dit snel fout gaan.

Ray Dalio is wat ons betreft de beste macro-belegger aller tijden. Vergelijkbaar met Warren Buffett als value-belegger. Dalio is messcherp in z’n analyses van de historie, de huidige status en de toekomst. Hij vergelijkt de huidige status met de periode van 1937.

Ook toen kwam de wereld uit een zware crisis van de jaren ’30, en hadden de centrale banken er een periode van excessieve monetaire assistentie opzitten.

Ook toen waren aandelenmarkten enorm op dreef, maar was de inkomensongelijkheid gigantisch. Dit leidde in de 1937 tot een sterke opkomst van populisme, precies zoals we vandaag zien in de politiek.

Voor Dalio kan er weinig misverstand over bestaan: de wereld maakt dezelfde fouten als 80 jaar geleden. Want ook toen ging de Fed op de rem staan, net zoals vandaag. Het duurde destijds niet lang, vooraleer de gevolgen hiervan pijnlijk duidelijk werden.

Op de bovenstaande grafiek ziet u het verloop van de Dow Jones van 1936 tot 1939. Vanaf de top halveerde de index op amper een jaar. Een heftige correctie. Een economische recessie volgde, en de rest van de geschiedenis is (helaas) bekend.

Ook vandaag, nadat de Fed op de rem is gaan staan, zien we de eerste gevolgen in de economie. Voor het eerst sinds 2010, was er in de afgelopen week sprake van een daling in de banenmarkt.

Het is opmerkelijk hoe weinig aandacht naar dit cijfer uitging in de media. Nochtans was in het verleden iedere negatieve banengroei de aanzet tot meer economische ellende.

Uiteraard, het is nog allemaal erg vroeg om hier sterke uitspraken over te doen. Maar dit gegeven mag je niet naast je neerleggen. Het past immers perfect in het grote plaatje, dat Ray Dalio schetst.

Wat moeten beleggers vandaag doen?

De vergelijkingen met 1937 zijn indrukwekkend, op diverse vlakken. Maar we weten uit ervaring dat geen enkele periode uit het verleden, exact met mekaar te vergelijken valt.

Dat zal vandaag niet anders zijn.

Echter, periodes ‘rijmen’ wel met mekaar. Dat impliceert dat we allang niet meer aan het begin van de stijging staan, maar eerder het einde naderen. Dat kan volgende week al zijn, maar dat einde kan ook nog enkele jaren op zich laten wachten.

Dat is het moeilijke aan beleggen: de toekomst laat zich nooit zo gemakkelijk voorspellen.

Echter, als slimme belegger kan je wel de nodige voorbereidingen treffen, en vooral te werk gaan met een degelijk plan. Want vergeet niet: de beste rendementen ontvang je altijd in de laatste rit omhoog.

Wie zijn portefeuille te vroeg liquideert, riskeert de mooiste winsten mis te lopen.

Het is zaak om royale winsten tijdig te verankeren, maar potentiële rendementen niet te laten liggen. Wie dan opereert volgens een slimme strategie, kan van beide scenario’s profiteren.

Het is de aanpak die de basis vormt voor de rapporten van Slim Beleggen.

Ook ieder week onze inzichten in je mailbox? Reserveer HIER uw plaats bij Slim Beleggen >>

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)