Tijdens de afgelopen jaren heeft een gros van het aantal Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven eigen aandelen ingekocht. En dat heeft uiteindelijk een positief resultaat gehad op de beurskoersen. Volgens sommige analisten is de beursrally van de afgelopen jaren zelfs te danken aan deze riante buybacks. Langzaam maar zeker beginnen de buybacks echter op te drogen.
Van buybacks is sprake als beursgenoteerde bedrijven eigen aandelen inkopen. Op die manier komen er minder aandelen in omloop en als gevolg daarvan neemt, bij een gelijkblijvend resultaat, de winst per aandeel toe. Tevens wordt het dividend over minder aandelen verdeeld en beide componenten hebben vaak een positief effect op de beurskoers. Vanuit die gedachte is het ook niet vreemd dat beleggers zo gek zijn op buybacks.
Trend bij de Amerikaanse buybacks is zorgwekkend te noemen
Volgens de mannen van Crescat Capital LLC ziet de huidige trend bij de buybacks er zorgwekkend uit. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Amerikaanse buybacks (S&P 500) langzaam maar zeker beginnen op te drogen. Deze index is voor het eerst sinds het jaar 2016 in het rood gedoken. En dat voorspelde destijds ook weinig goeds, want de beurzen werden in dat jaar geconfronteerd met een serieuze beurscorrectie.
Overigens hoeft dit niet te betekenen dat beleggers nu ook direct moeten vrezen voor een beurscorrectie. Wel maakt deze grafiek duidelijk dat beleggers op dit moment geen beroep op de buybacks kunnen doen. En dat was tijdens de afgelopen jaren een van de belangrijkste drijfveren achter de beursrally.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.