Afgelopen week was een niet al te beste week voor de aandelenmarkten. De S&P 500 sloot de handelsweek af met een verlies van 1,6 procent. De Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq Composite verloren beide gemiddeld 2 procent. De oorzaak was niet te ver zoeken, technologieaandelen kregen het namelijk zwaar te verduren en dat had een negatief effect.

Technologie, de grootste sector in de S&P 500 was de tweede slechtste ‘performer’ deze week met een daling van 2,5 procent. De hoofdoorzaak voor deze grote daling ligt voornamelijk bij aandelen zoals Apple, het aandeel moest 5,4 procent prijsgeven omwille van zorgen over de verkoopcijfers.

Andere aandelen van technologiebedrijven hadden het eveneens moeilijk. Amazon en Netflix verloren respectievelijk 7 en 5,7 procent van hun beurswaarde. Dat geldt ook voor Nvidia, dat aan het ‘worstelen’ is met een overaanbod aan videokaarten nu de cryptomarkt geen hype meer is.

Sociaalnetwerksite Facebook kreeg het ook zwaar te verduren met een daling van bijna 4 procent. Het bedrijf werd in een artikel van de New York Times beschuldigd van ‘het negeren en verbergen van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016’. Behoorlijk negatief nieuws voor zulk groot bedrijf, nieuws waar het aandeel blijkbaar moeite mee had om te verteren.

The selling has been driven more by fundamental concerns around a number of key index constituents than technical issues, and there is now a danger that the very long period of Nasdaq 100 outperformance … may finally be drawing to a close

Michael Shaoul, voorzitter en CEO van Marketfield Asset Management, benadrukt dat de technologiesector zwaar wordt getest. Het zou goed kunnen dat de markten beginnen te reflecteren over het einde van een cyclus. De rendementen zijn de afgelopen jaren ontzettend hoog geweest en beleggers twijfelen of dit nog lang aangehouden kan worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Bodkins 18 – Pixabay