Tijdens de afgelopen dagen verschenen er dramatische economische cijfers vanuit Europa. Duitsland wist tijdens het afgelopen kwartaal officieel in een recessie te belanden. Daar is sprake van indien de economie tijdens twee opeenvolgende kwartalen weet te krimpen. Ondanks de tegenvallende economische cijfers blijven analisten redelijk optimistisch gestemd. En dat lijkt niet terecht te zijn.

Tijdens de afgelopen handelsweek moesten de meeste beurzen behoorlijk wat terrein inleveren. Ondanks deze beursdaling noteren de beurzen nog steeds fors hoger dan het dieptepunt dat in maart bereikt werd.

Een V-herstel lijkt zeer onwaarschijnlijk te zijn

Opvallend genoeg rekent de gemiddelde analist, voor wat betreft de winsten per aandeel (S&P 500 index), nog op een zogenoemd ‘V-herstel’. Met andere woorden: een forse winstdaling, gevolgd door een even snelle winststijging. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is het verwachte V-herstel in beeld gebracht.

Toch is het nog maar sterk de vraag of er daadwerkelijk een V-herstel gaat plaatsvinden. De economische vooruitzichten zien er immers helemaal niet zo rooskleurig uit. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat de uiteindelijke economische schade grote zal zijn dan vooraf verwacht werd. En dat gaat zonder twijfel ook effect hebben op de toekomstige winsten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>