Het is cruciaal voor China om COVID-19 onder controle te krijgen willen ze terugkeren naar een normale economie. Momenteel woedt er een besmettingsgolf die tal van grootsteden in een lockdown heeft geduwd. Dat weegt zwaar op het economische herstel en zal een negatieve impact blijven hebben indien ze het virus niet snel in de kiem kunnen smoren.

In de Verenigde Staten en Europa lijkt COVID-19 ‘voorbij’ te zijn, maar in China hebben ze er nog altijd zwaar last van. Sinds enkele weken zijn tal van grootsteden in lockdown gegaan omdat China een zero-Covid beleid hanteert. De economische groei van 5,5 procent dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald worden. De terugkeer naar een normale economische situatie kan alleen als ze het virus onder controle krijgen.

Han Wenxiu, adjunct-directeur bij het kantoor van het centrale comité voor financiële en economische zaken van de Chinese Communistische Partij, is van mening dat er verschillende zaken tegelijk moeten gebeuren. Namelijk het virus indammen, de economie stabiliseren en de ontwikkeling van het land veiligstellen. Geen eenvoudige opdracht gezien de magnitude.

The pandemic is a ‘stumbling block’ for economic and social development. It is necessary to effectively prevent and control the pandemic with scientific precision.

Verbetering?

De situatie in China is aan het verbeteren, het aantal besmettingen is de afgelopen weken sterk gedaald. In sommige steden gaan scholen en bedrijven opnieuw open. Maar in Shanghai en Peking is de situatie niet verbeterd, er zou zelfs sprake zijn van nog strengere maatregelen.

Han adviseert de Chinese autoriteiten om nog meer economische steunmaatregelen in het leven te roepen de komende maanden. Op fiscaal en monetair vlak zou er voldoende ruimte zijn om meer inspanningen te leveren volgens Han. Met andere woorden, er is genoeg financiële slagkracht om de huidige problemen het hoofd te bieden.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickr CC BY 4.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!