Tim Cook, CEO van Apple, is opgewonden wanneer hij over het nieuwste project van Apple praat. Hoewel hij nog niet bevestigt waar Apple precies mee bezig is, geeft hij wel toe dat autonome vervoersmiddelen, zoals een zelfrijdende auto, een bijzonder fascinerende markt is waar Apple een rol in wil spelen. Hij noemt autonoom rijdende auto’s zelfs de Moeder der Artificiële Intelligentie projecten.

Er wordt al lang gespeculeerd dat Apple een zelfrijdende of een elektrische auto wil bouwen. Cook bevestigt dat de automarkt klaar is voor een gigantische verandering en dat technologie daar een belangrijke rol in speelt. Er is niet alleen de shift naar elektrische auto’s, er is ook de zelfrijdende auto en de ‘ridesharing’. Dit zijn 3 gigantische veranderingen die op hetzelfde moment en met dezelfde technologische vernieuwing plaatsvinden.

In oktober vorig jaar rapporteerde Bloomberg nog dat Apple honderden ingenieurs heeft ontslagen en het iCar project drastisch heeft teruggeschroefd. Het ziet er dan ook steeds minder naar uit dat Apple zelf een elektrische auto zal bouwen. Maar het bedrijf uit Cupertino wil wel een belangrijke rol spelen in het systeem voor autonoom rijdende auto’s.

Dat bevestigt Tim Cook ook aan Bloomberg Television in een interview met Emily Chang.

Apple wil een belangrijke rol spelen in het autonome systeem, waar de zelfrijdende auto een onderdeel van uitmaakt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zegt Cook. ‘Autonomie is bijzonder interessant voor ons. We pinnen ons nog niet direct vast op een product, maar het is een kerntechnologie die zeer belangrijk is voor Apple’, aldus de CEO.

Autonoom rijdende voortuigen is de moeder der artificiële intelligentie, het is het meest moeilijke AI project om aan te werken, zegt de opvolger van Steve Jobs.

Uiteraard is Apple niet het enige bedrijf dat hieraan werkt.

Google, Tesla en zelfs Toyota testen al met zelfrijdende systemen. Morgan Stanley zei recent nog dat de zelfrijdende economie ervoor kan zorgen dat Tesla een van de grootste bedrijven ter wereld wordt, zelfs wanneer het maar een fractie van de markt kan innemen.

Wat Apple gaat doen, is dus niet zeker. Het bedrijf uit Cupertino heeft wel de toestemming gekregen om zelfrijdende auto’s te testen in Californië. Volgens bepaalde bronnen voert Apple die testen uit in een Lexus.

Bronnen: Business Insider + Entrepreneur