De Bank of Japan heeft net als veel andere centrale banken de afgelopen jaren een ruimhartig monetair beleid gevoerd. In de volksmond wordt regelmatig het ‘printen van geld’ of het ‘creëren van geld’ genomen. En dat is niet vreemd, want volgens sommige economen hebben de centrale banken een nieuwe zeepbel gecreëerd die gevoed is door al het ‘goedkope’ geld.
De acties van de Bank of Japan zijn verbazingwekkend. In zeven jaar tijd is de waarde van het totale bezit gestegen van 150 triljoen Japanse Yen naar 550 triljoen Japanse Yen. Een duizelingwekkend bedrag. In amper zeven jaar tijd is het balanstotaal gestegen met meer dan 266%!
Is er een gigantische zeepbel gecreëerd?
Deze situatie wordt nog verbazingwekkender als je de activa van de Japanse centrale bank vergelijkt met de waarde van de Japanse economie. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat op dit moment de activa van de Bank of Japan groter is dan de waarde van het Japanse bruto binnenlands product. Niet vreemd dus dat sommige economen spreken over een monetaire zeepbel.
Het probleem is dat de Bank of Japan ooit moet beginnen met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. De Japanse centrale bank zal dus stukken moeten verkopen op de financiële markten. En dat zal hoogstwaarschijnlijk niet zonder slag of stoot gaan.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)