Er is binnen de smartphonesector altijd sprake van flinke concurrentie tussen de giganten Apple en Samsung. De afgelopen jaren heeft Apple, op basis van haar operationele winst, een betere prestatie weten neer te zetten dan Samsung. Maar, als we de kenners mogen geloven gaat daar nu voor het eerst in jaren tijd verandering in komen.

Het management van de Zuid-Koreaanse techgigant liet afgelopen vrijdag weten dat ze verwacht dat het bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal van 2017 zal uitkomen op een winst van 12,1 miljard dollar. Mocht dit daadwerkelijk zo zijn, dan betekent dat een winsttoename van 72% in vergelijking met een jaar geleden.

Samsung profiteert van stijgende vraag naar chips

Aan de andere kant rekent de gemiddelde analist op een operationele winst bij Apple over het tweede kwartaal van 10,6 miljard dollar. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat Samsung dan Apple voorbij zal gaan op basis van winstgevendheid.

Volgens de kenners wordt dit uitzinnig goede kwartaal van Samsung veroorzaakt door stijgende prijzen binnen de chipsector. Ongeveer 60% van de winst van Samsung is afkomstig van haar halfgeleiders en deze tak heeft het de afgelopen maanden extreem goed gedaan. Apple daarentegen heeft nog steeds te maken met dalende iPhone-verkopen.

Is dit het begin van het nieuwe tijdperk waarbinnen Samsung de dienst uitmaakt?