Beleggers en investeerders maken zich ontzettend veel zorgen over de economische schade die de handelsoorlog veroorzaakt. Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer druk er komt te staan op de financiële markten. Volgens economen hoeft er zelfs geen voorlopig akkoord te komen om te markten te sussen, een tijdelijke pauze of wapenstilstand zou ook al goed zijn.

De handelsoorlog sleept nu al 15 maanden aan en het doet beleggers hard twijfelen over wat ze moeten doen op de aandelenmarkten. De koersen zijn zeer volatiel de afgelopen weken, vooral omdat er geen zekerheid is over de richting waarin de Amerikanen en Chinezen willen gaan. De handelsgesprekken zijn volop aan de gang, maar er is nog geen duidelijkheid.

Volgens econoom Robin Brooks hoeft er zelfs geen voorlopig akkoord te komen tussen beide partijen, hoewel hij benadrukt dat dat wel het ideale scenario is voor de financiële markten. Hij is van mening dat een tijdelijke pauze evenzeer omarmt zal worden door beleggers.

Hoewel het erop lijkt dat de handelsgesprekken goed verlopen. Amerikaans president Trump heeft laten weten dat de interacties met de Chinezen ‘are going really well’. Vandaag ontmoet hij Chinees vicepremier Liu He om concrete afspraken te maken inzake de handelsoorlog.

Lage verwachtingen

Analisten hebben echter lage verwachtingen van het hele gebeuren en zien niet direct een kans op vooruitgang. Het beste scenario zal hooguit een kleine verstandhouding zijn over een heel klein deel van de handelsoorlog en/of het uitstellen van de nieuwe importheffingen die normaal gezien op 15 oktober en 15 december door de Amerikanen geactiveerd worden.

I worry that investors look at this, they’ll be relieved tomorrow if there’s a deal but then they’re going to start asking themselves: ‘Is this really stable? Do we expect this to last for a long time? Could this perhaps fall apart in a few months?

Het problem is dat je met Trump nooit weet hoe het zal uitdraaien. Hij is zodanig wispelturig en onvoorspelbaar dat beleggers moeilijk een standpunt kunnen innemen op de aandelenmarkten. Het resultaat van de handelsgesprekken zullen alleszins een richting bepalen.

Bronnen: CNBC

Foto: Andy Pandy – NeedPix