Het cijferseizoen is in volle gang. Tijdens de komende handelsdagen zullen diverse grote beursgenoteerde bedrijven hun resultaten over het afgelopen kwartaal bekend maken. Ook tijdens dit cijferseizoen zijn de verwachtingen weer hooggespannen. Beleggers doen er echter verstandig aan om de komende kwartalen rekening te houden met dalende bedrijfswinsten.

De afgelopen tijd is er veel gezegd en geschreven over de situatie binnen de Amerikaanse rentemarkt. Er is een gevaarlijke omgekeerde rentecurve ontstaan die volgens economen de kans op een recessie vergroot. Dat is alleen niet het enige, want de kans op dalende bedrijfswinsten is daarmee ook levensgroot.

Dalende winsten kunnen funest zijn voor de beurskoersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat de situatie binnen de Amerikaanse rentemarkt normaliter enkele kwartalen voorloopt op de gemiddelde winst per aandeel (S&P 500). Al sinds het jaar 1990 is er sprake van een sterke correlatie tussen beide indicatoren.

En als die correlatie ook de komende tijd standhoudt, dan betekent dat weinig goeds voor de Amerikaanse bedrijfswinsten. In dat geval moeten we tot minimaal het eerste kwartaal van het jaar 2022 rekening houden met dalende winsten. En dat kan uiteraard de druk op de beurskoersen flink doen vergroten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)