Tijdens de afgelopen jaren hebben we weinig last gehad van het zogenoemde ‘inflatiespook’. Integendeel zelfs, tijdens de afgelopen jaren werd er met name gevreesd voor deflatie. Die tijd lijkt echter definitief achter de rug te liggen. Een hoge inflatie lijkt zelfs een kwestie van tijd te zijn.

De wereldeconomie zit op dit moment gevangen in de zogenoemde ‘herstelfase’. Tijdens het afgelopen jaar was er sprake van de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de groeiverwachtingen voor dit jaar zien er rooskleurig uit. Door de stijgende vaccinatiegraad kunnen steeds meer coronamaatregelen versoepeld worden en dat heeft uiteindelijk een positieve uitwerking op de economie.

Weet de inflatie op te lopen tot meer dan 7%?

Omdat de centrale banken en de overheden zoveel geld in de economie hebben gepompt, is de kans op een hoge inflatie erg groot. In de Verenigde Staten is dat doemscenario al zichtbaar. Zo wist de Amerikaanse inflatiestand onlangs op te lopen tot meer dan 4%. Mogelijk is dit nog maar het begin, want op de bovenstaande grafiek is te zien dat de unieke indicator van Macrobond and Nordea waarschuwt voor een (tijdelijk) hoge inflatie. Binnen enkele maanden tijd zou de Amerikaanse inflatie kunnen oplopen naar 5 tot 7 procent.

Uiteraard zal een dergelijke inflatie effect gaan hebben op de financiële markten. Mocht er immers sprake zijn van een dergelijk hoge inflatie, dan kan de Amerikaanse centrale bank gedwongen worden om de rente te verhogen. En over het algemeen zitten beleggers daar niet op te wachten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)