Na de zomer van 2018 leek een groot deel van de beleggers de oversteek te maken van groei- naar waarde-aandelen. Eventjes waren de waarde-aandelen weer ‘hot’. Tijdens de afgelopen maanden zijn beleggers echter weer teruggekeerd naar de groeiaandelen. Sinds het jaar 1975 waren waarde-aandelen niet meer zo goedkoop versus groeiaandelen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Waarde-aandelen waren sinds het jaar 1975 niet meer zo goedkoop

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de MSCI World Value Index sinds de bodem van 2009 structureel minder goed heeft gepresteerd dan de MSCI World Growth Index. Sinds het jaar 1975 is deze ratio zelfs niet meer zo laag geweest.

Deze dalende ratio laat zien dat beleggers nog steeds vertrouwen hebben in verder stijgende beurskoersen. In tijden van beursvoorspoed verkiezen beleggers namelijk groeiaandelen boven waarde-aandelen. Toch kwam er in het jaar 2000 ook een abrupt einde aan deze trend en daardoor ook aan de stijgende beurskoersen. Beleggers moeten altijd voorbereid zijn op dat ‘doemscenario’.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar