Tijdens de afgelopen weken hebben steeds meer beleggers afstand genomen van de financiële markten. Als gevolg daarvan was er zelfs even sprake van een waar bloedbad op de beurzen. De rust lijkt nu weer redelijk teruggekeerd te zijn. Durven beleggers weer te investeren in aandelen?

Historisch gezien zijn de laatste twee maanden van het jaar vaak goede beursmaanden. Daarom wordt er vaak gesproken over een ‘eindejaarsrally’. De vraag is natuurlijk of we dit jaar opnieuw getrakteerd worden op een eindejaarsrally. Ondanks de herstelbeweging van de afgelopen handelsdagen zijn de meeste beleggers nog niet overtuigd dat de daling daadwerkelijk voorbij is.

Gaan Buybacks leiden tot stijgende beurskoersen?

Er is in ieder geval wel goed nieuws te vertellen. Op de bovenstaande grafiek is namelijk te zien dat de buybacks de komende weken sterk zullen gaan toenemen. En het inkopen van eigen aandelen heeft normaal gesproken een positief effect op de beurskoers. Wat dat betreft breekt er dus een goede tijd aan voor de stieren.

Maar, natuurlijk bieden deze buybacks geen enkele garantie voor stijgende beurskoersen. Wel blijkt uit de grafiek dat de beren, op het gebied van buybacks, de afgelopen weken geen enkele weerstand hebben gehad. En die tijd is vanaf nu voorbij. De vraag is of de beer nu alsnog sterk genoeg is om de beurskoersen omlaag te helpen.