Cathie Wood heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor deflatie, maar deze keer krijgt ze steun van andere noemenswaardige profielen. Zelfs na de publicatie van het inflatierapport van de maand augustus. Investeerder en zakenman Jeffrey Gundlach en Tesla CEO Elon Musk scharen zich achter Wood en pleiten voor minder agressieve renteverhogingen.

We horen bijna niets anders dan stijgende consumentenprijzen en dat de torenhoge inflatie een bedreiging is voor de economie. Ark Invest’s Cathie Wood gaat hier niet mee akkoord en waarschuwt namelijk voor het omgekeerde, deflatie. Volgens haar zijn de ‘rate hikes’ van de Federal Reserve een ander groot probleem aan het creëren.

We are getting some loud voices now accompanying us on this deflation risk.

Zakenman en investeerder Jeffrey Gundlach en Tesla CEO Elon Musk steunen Wood in haar uitspraken, ze vrezen dat de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank te extreem zijn en uiteindelijk een deflatoir scenario zullen veroorzaken. Dit betekent dat de consumentenprijzen hard zullen dalen met schadelijke gevolgen voor de economie.

Prijsdaling

Er zijn volgens hun signalen dat de daling is ingezet. De goudprijs heeft meer dan twee jaar geleden zijn piek bereikt en andere grondstoffen, zoals ijzer, koper, olie en hout, zijn al enkele maanden in prijs aan het dalen. De markten verwachten desondanks dat de Federal Reserve de rentes nog eens met 75 basispunten zal verhogen naar het hoogste niveau sinds begin 2007.

Volgens Gundlach moet de centrale bank omschakelen naar renteverhogingen van 25 basispunten. Musk pleit dan weer voor een verlaging met 0,25 procent. Het gevaar bij deflatie is dat consumenten verwachten dat de prijzen zullen blijven dalen waardoor ze hun uitgaven pauzeren vermits ze hetzelfde product/dienst later tegen een lagere prijs kunnen krijgen.

The deflation risk is much higher today than it’s been for the past two years. I’m not talking about next month. I’m talking about sometime later next year, certainly in 2023.

Bronnen: Yun Li – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>