ChatGPT van OpenAI, de chatbot die gebruik maakt van artificiële intelligentie, is razend populair de laatste weken. Het gaat zelfs zodanig hard, dat ook beleggers en investeerders denken dat dit de nieuwe ‘heilige graal’ is om geld mee te verdienen. Aandelen van bedrijven in AI zijn de afgelopen dagen hard gestegen, voornamelijk in China.

Naarmate ChatGPT van OpenAI steeds meer in ’the picture’ komt, zijn aandelen van bedrijven gerelateerd aan kunstmatige intelligentie in China dit jaar aanzienlijk in waarde gestegen. Eén bedrijf, Beijing Haitian Ruisheng Science, is sinds januari zelfs verdrievoudigd in waardering. Als reactie op deze trend hebben grote technologiebedrijven zoals Alibaba en Baidu plannen aangekondigd om hun eigen AI-chatbots te lanceren.

Hetzelfde zien we gebeuren in de Verenigde Staten. Nadat Microsoft 10 miljard dollar heeft geïnvesteerd in ChatGPT en een verbeterde zoekmachine gaat uitbrengen, is ook Google van plan zijn eigen chatbot te ontwikkelen en lanceren op basis van kunstmatige intelligentie.

China

Aandelen van Beijing Haitian Ruisheng Science, een AI-dataresourcebedrijf, stegen met ongeveer 205 procent sinds begin dit jaar. Hanwang Technology is met 124 procent gestegen en CloudWalk Technology Company is met 88 procent gestegen sinds 20 januari.

De Shanghai Stock Exchange waarschuwde investeerders om voorzichtig te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen om potentiële risico’s te vermijden. Chinese staatsmedia hebben deze zorgen herhaald en erop gewezen dat sommige AI-bedrijven mogelijk geen solide bedrijfsplannen hebben en slechts profiteren van de hype.

Soortgelijke trends zijn waargenomen in de Zuid-Koreaanse AI-sector, waar aandelen ook aanzienlijk in waarde zijn gestegen. The Securities Times heeft beleggers geadviseerd om zich bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met investeringen in AI-gerelateerde bedrijven. Het is nog te vroeg om uit te maken of het al dan niet de zoveelste hype is.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: StreamXOFlickr CC0 1.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER