Zeldzame elementen uit de aarde worden gebruikt in de productie van allerlei producten. Van iPhones tot motoren van elektrische auto’s, maar ook bij satellieten en wapens. China is veruit de grootste producent van deze zeldzame materialen en de Verenigde Staten een van de grootste importeurs.

De materialen waar het over gaat zullen wellicht onbekend voorkomen. Maar zijn wel van essentieel belang voor een wijde range aan producten.

Het element lanthaan is bijvoorbeeld nodig in de productie van nachtkijkers voor defensie. En neodymium en dysprosium zijn van essentieel belang voor de productie van motoren van elektrische auto’s.

Deze Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van zeldzame materialen

Het Amerikaanse ministerie van defensie is ongeveer goed voor één procent van de volledige Amerikaanse vraag. De totale Amerikaanse vraag is op zijn beurt weer goed voor negen procent van de wereldwijde vraag naar zeldzame elementen. Dat blijkt uit een rapport uit 2016 van het U.S. Government Accountability Office.

Er zijn dan ook zeker bedrijven die afhankelijk zijn van de Chinese productie van zeldzame elementen, volgens Reuters. Bijvoorbeeld Raytheon Co, Lockheed Martin Corp en BAE Systems Plc. Zij maken allemaal geavanceerde raketten die zeldzame metalen nodig hebben.

Maar ook een bedrijf als Apple is afhankelijk van zeldzame elementen die het gebruikt in de vervaardiging van iPhones.

China is goed voor 81 procent van de wereldproductie

China is momenteel veruit de grootste producten van zeldzame materialen. In 2017 was China goed voor 81 procent van de wereldwijde productie van zeldzame elementen volgens data van het U.S. Geological Survey. En tussen 2014 en 2017 was China goed voor 80 procent van de geïmporteerde zeldzame elementen door de Verenigde Staten, zo stelt Reuters.

Volgens Reuters bezit China 37 procent van de wereldwijde bronnen van zeldzame elementen in de aarde.

Het is dan ook geen toeval dat de Verenigde Staten momenteel alle Chinese goederen belast. Op de zeldzame elementen na.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar