Volgens één bepaalde portfoliobeheerder moet China agressiever zijn in de ondersteuning van hun economie. De huidige situatie in ‘s werelds tweede grootste economie is zorgwekkend gezien de stijgende prijzen en de hittegolf. Deze factoren hebben ongetwijfeld een impact op de economie. De Chinese autoriteiten moeten dringend ingrijpen, aldus Mary Nicola.

De Chinese economie heeft het zwaar te verduren. Eerst waren er talrijke coronabesmettingen en lockdowns, nu heeft het land te maken met een zware hittegolf, een energiecrisis en stijgende prijzen. De PBOC neemt reeds maatregelen om de economie te ondersteunen door middel van renteverlagingen. Maar volgens Mary Nicola moeten de inspanningen groter.

De portfoliobeheerder bij PineBridge Investments benadrukt dat de periode van de lockdowns en de coronabesmettingen wellicht het zwaarst was, maar dat betekent volgens haar niet dat de Chinese overheid nu op hun lauweren mag rusten. Het verlagen van de rentes en het ondersteunen van enkele getroffen sectoren mag niet het eindstation zijn van de stimulus.

We thought, especially after the lockdown in Shanghai, that the worst would be behind us. But potentially … with the concerns about inflation, with concerns about the heatwave trickling in, it could mean that the policymakers will have to act a little bit more decisively and increase some of the stimulus.

Stimulus

Nicola is van mening dat er agressiever gestimuleerd moet worden wil China hun economische groei overeind houden. Ondanks de stappen die men reeds heeft gezet, valt de economische groei wat tegen, aldus de portfoliobeheerder. Er is dus nog werk aan de winkel.

The key thing here is, as growth slows, that policymakers are going to have to act a bit more responsively, more decisively in terms of something a little bit more than what we’ve seen so far, to mitigate some of that growth pressure.

Verschillende zakenbanken hebben hun vooruitzichten voor de Chinese economie al een paar keer neerwaarst bijgesteld. Goldman Sachs en Nomura verwachten een groei van 3 en 2,8 procent dit jaar. Dat is een flink pak lager dan de doelstelling van 5,5 procent die de Chinese overheid begin dit jaar had vooropgesteld. Het bbp ging tijdens Q2 0,4 procent lager.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>