Hoe zit het nu precies met de ‘phase one deal’ gezien de Verenigde Staten van Amerika en China opnieuw verwikkeld zijn in een onderlinge strijd. Deze keer niet over de handelsbalans maar over het coronavirus. Trump beschuldigt Peking ervan verantwoordelijk te zijn over het verspreiden van het virus. Komt de ‘phase one deal’ in gevaar? China is alleszins bereid om zich te houden aan de overeenkomst.
De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China lopen weer hoog op. Vorig jaar was het vooral de handelsoorlog die de relatie tussen beide landen onder druk zette, nu zijn het de beschuldigingen omtrent COVID-19 van Amerikaans president Trump aan het adres van Peking die de geopolitiek verstoren.
Men twijfelt nu of de overeengekomen ‘phase one deal’ nog relevant is, vooral gezien het coronavirus China dwarsboomt om de beloftes te kunnen realiseren. De economie heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen maanden. Volgens Chinees premier Li Keqiang verandert er niets aan de situatie. Peking zal zijn uiterste best doen om de beloftes na te komen.
We will work with the United States to implement the phase one China-U.S. economic and trade agreement. China will continue to boost economic and trade cooperation with other countries to deliver mutual benefits.
Vrije handel
Li zei ook dat ze actief gaan deelnemen aan de hervormingen van de World Trade Organization. Daarenboven zullen ze de onderhandelingen met Japan en Zuid-Korea omtrent vrije handel verderzetten. De Chinese overheid vindt het belangrijk dat ze meedraaien op de vrije markt. Elk jaar lijken ze de deur steeds meer en meer open te zetten voor internationale handel.
Een goede handelsrelatie met de Verenigde Staten van Amerika is een must. Er is veel verkeer van goederen tussen beide landen en het zou een aderlating zijn voor zowel de Chinezen als de Amerikanen mocht het opnieuw komen tot een ‘full blown’ handelsoorlog.
Bronnen: CNBC
Foto: White House – Flickr
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER