De markt voor elektrische voertuigen in China is sterk aan het groeien. Er zijn een aantal Chinese autobouwers die het Tesla knap lastig aan het maken zijn op eigen bodem. Nio, Li Auto en Xpeng hebben hun resultaten gepubliceerd het afgelopen weekend en het ziet er naar uit dat deze start-ups zeer goed in de markt liggen. In 2020 verkochten deze automerken meer dan het dubbel dan in 2019. Tesla reageert door de lancering van een Chinees model. 

Tesla doet het goed, in 2020 werden er 499.550 voertuigen afgeleverd. Meer dan analisten hadden voorspeld maar minder dan de doelstelling van CEO Elon Musk. Ook in China gaat het best lekker voor de Amerikaanse autobouwer maar stuit misschien op een probleem in deze markt. De lokale concurrentie is snoeihard. Autobouwer Nio, dat overigens wordt gesteund door de Chinese overheid, heeft er een recordjaar opzitten.

De sterke vraag naar elektrische voertuigen in China valt samen met hun sterk herstel van de coronacrisis. Volgens een persbericht van Nio verkochten ze vorig jaar 43.728 voertuigen, dat is een stijging van 112,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het bedrijf werd opgericht in 2014 en trok in september 2018 naar de beurs. Een jaar later waren er wat financiële problemen maar het jonge bedrijf kon voor 1 miljard dollar aan staatsinvesteringen strikken.

Groeiende concurrentie

Maar de concurrentie van Nio voor Tesla lijkt niet alleen lokaal te blijven. Oprichter William Li heeft in augustus vorig jaar al gezegd dat hij van plan is om ook naar Europa te trekken in de tweede jaarhelft van dit jaar. Beleggers en investeerders hebben alvast 9 januari in hun agenda genoteerd, namelijk ‘Nio Day’. Dan gaat het bedrijf allerlei nieuwigheden uit de doeken doen zoals bijvoorbeeld hun nieuwste model, de sedan ET7 .

Ook autobouwers Xpeng en Li Auto hebben sterk gepresteerd in 2020 en verhogen de druk op Tesla in China. Als reactie op deze succesvolle Chinese bedrijven, heeft Elon Musk beslist om het Chinese Model Y te verkopen aan een lagere prijs zodat Tesla kan beter kan concurreren. Want dat hebben Li Auto, Xpeng en Nio alle drie gemeen… hun prijzen zijn zeer competitief.

Bronnen: CNBC

Foto: Jengtingchen – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger