De Chinese automarkt is ontzettend groot, maar hun autobouwers zijn ambitieus en willen hun elektrische voertuigen niet alleen in China verkopen. De Europese markt is uiteraard ook aantrekkelijk. Verschillende Chinese autobouwers hebben daarom hun pijlen gericht op deze markt en ze zijn heel concreet. Xpeng heeft al voet gezet in Europa, meer bepaald Noorwegen, en Nio is van plan dit tijdens de tweede jaarhelft te doen.

Zien we bij ons binnenkort massaal veel Chinese elektrische voertuigen rondrijden? Als het van Nio en Xpeng afhangt, zal dit zeker het geval gaan zijn. Deze autobouwers zijn ondertussen een gevestigde naam in China, maar nog vrij onbekend in Europa. De autobouwers hebben hun pijlen gericht op de Europese markt en willen ook hier hun voertuigen verkopen.

Xpeng is al van start gegaan in Noorwegen. Ze zijn mensen aan het rekruteren om een bedrijf uit de grond te stampen met als doel om hun sedan P7 er van de band te laten rollen later dit jaar. Als dit een succes wordt, dan pas zullen ze de rest van Europa proberen te veroveren.

Ook Nio heeft zijn zinnen gezet op de Europese markt. De zogezegde ‘Tesla-killer’ zou in de tweede jaarhelft voet willen zetten op Europese bodem. Op de professionele sociaalnetwerksite LinkedIn zijn alleszins veel vacatures te vinden voor Nio in Duitsland. Medeoprichter Lihong Qin zei ook dat ze van zin zijn om de Amerikaanse markt te veroveren.

Concurrentie

De oversteek van deze EV-startups is het gevolg van keiharde concurrentie op de Chinese markt, vooral nu technologiegiganten Apple en Huawei ook van plan zijn de automobielindustrie te betreden. Maar vooral Tesla biedt stevige concurrentie in China. De Model 3 was de ‘best-selling car’ in China vorig jaar, volgens de China Passenger Car Association.

Maar de concurrentie is veel groter. Autobouwers zoals Volkswagen, Ford en Volvo zijn ook massaal aan het overschakelen op elektrische voertuigen. Volkswagen heeft ondertussen drie elektrische modellen voor de Chinese markt, waarvan de ID.6 het laatste model is.

Bronnen: CNBC

Foto: Piviso

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>