De Chinese EV startup Xpeng heeft te kennen gegeven dat ze van plan zijn om hun auto’s niet enkel te verkopen in China, maar ook elders ter wereld. Net zoals hun concurrenten Nio en BYD, willen ze starten met de verkoop van hun elektrische voertuigen in Europa om vervolgens ook voet te zetten in andere werelddelen op termijn. Ambitieuze plannen met andere woorden.

Het Chinese Xpeng heeft grootse plannen, namelijk hun elektrische voertuigen niet alleen verkopen binnen China maar ook elders ter wereld. Vice-president en voorzitter en Brian Gu heeft uit de doeken gedaan dat ze een globale automaker willen worden, met verkopen in Europa om mee te beginnen. Het uiteindelijke doel is om 50 procent van de verkopen te realiseren in China en de andere 50 procent in de rest van de wereld.

As a company that focuses on global opportunities, we want to be balanced with our contribution of delivery — half from China, half from outside China — in the long run.

Dit jaar en volgend jaar zullen de investeringen overzees fors worden verhoogd. Gu verwacht in 2022 ook actief te zijn in Nederland, Zweden en Denemarken. Op dit moment zijn ze actief in Noorwegen, al vanaf december 2020. Hun concurrenten Nio en BYD deden hetzelfde met de start van hun activiteiten in Noorwegen, respectievelijk in september en afgelopen zomer.

Winstgevendheid

Het aandeel van Xpeng steeg dinsdag met meer dan 8 procent omdat de startup meer omzet wist te draaien tijdens Q3 dan analisten hadden voorspeld. Echter liep het verlies iets hoger op dan ze hadden gehoopt. Gu verwacht dat de startup breakeven zal draaien in 2023.

Volgens hem moet Xpeng 150.000 voertuigen per jaar produceren om breakeven te kunnen draaien. Op dit moment staat de teller op iets meer dan 100.000 stuks sinds de opstart van het bedrijf zes jaar geleden. Er is dus nog een hele weg af te leggen, maar ze weten elk kwartaal telkens meer en meer voertuigen af te leveren aan hun klanten.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto: PaulITConley – WikimediaCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>