De cijfers van de Chinese export en import zijn gepubliceerd en… het lijkt toch minder erg te zijn dan velen hadden gedacht. Uiteraard is de export en import ten opzichte van maart vorig jaar gedaald, maar de cijfers vallen toch niet zo zwaar dan werd voorspeld. In totaal ging de export met 6,6 procent achteruit en de import met amper 0,9 procent.

Kunnen we spreken over hoopgevend nieuws als we de export- en importcijfers van China bekijken? Ten opzichte van een jaar geleden, vallen de cijfers voor maart best goed mee. Analisten vreesden voor een rampzalig rapport maar al bij al is het rapport nog geruststellend.

Economen van Reuters hadden voorspeld dat de Chinese export in maart zou dalen met 14 procent en de import met 9,5 procent. Ze konden er dus niet verder naast zitten. Het Chinese handelsoverschot met de Amerikanen verkleinde van 25 miljard dollar in januari en februari naar 15 miljard dollar in maart. Het ziet er dus eigenlijk echt niet zo slecht uit.

Minder erg dan gedacht

De verwachtingen van de analisten en economen waren behoorlijk pessimistisch gezien de verspreiding van COVID-19. Hoewel de situatie in China nu wat beter lijkt te zijn, blijft het virus andere landen in een wurggreep houden. Dat betekent dat de handel met deze landen wat moeilijker verloopt en dus ook een effect heeft op de Chinese economie.

A sort of V-shaped rebound of the Chinese economy is being challenged because of the second round feedback response from the weakening of global demand on Chinese exports, and hence the Chinese manufacturing sector.

Chi Lo, econoom bij BNP Paribas Asset Management, merkt op dat de Purchasing Managers’ Index in maart gestegen is maar benadrukt ook wel dat deze index in januari en februari flink gedaald was. In ieder geval, het plaatje ziet er niet zo rampzalig uit dan velen hadden gevreesd.

Bronnen: CNBC

Foto: Peakpx

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER

Reacties