De Chinese economie is robuuster dan we denken. Uit gegevens blijkt dat de economie er sneller hersteld dan veel economen hadden voorspeld. Dat wordt nogmaals benadrukt door de exportcijfers van de maand augustus, die stegen namelijk met 9,5 procent ten opzichte van exact een jaar geleden. We kunnen stellen dat China is hersteld van de coronacrisis.

Opnieuw weet China de verwachtingen van analisten te overtreffen. Deze keer met de exportcijfers van de maand augustus, die stegen met 9,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens van het Chinese Administration of Customs.

De import ging echter met 2,1 procent achteruit. Economen van Reuters waren positief in hun voorspelling maar 9,5 procent hadden ze nooit gedacht. Zij gingen namelijk uit van een stijging van ongeveer 7,1 procent. De Chinese handelssurplus in augustus bedroeg 58,93 miljard dollar, dat is ruim 8 miljard dollar meer dan economen hadden voorspeld.

Import en export

Het is de snelste stijging van de afgelopen 18 maanden. Hoewel de Chinese cijfers inzake de internationale handel overwegend positief zijn, blijft het opletten geblazen gezien de importcijfers nog niet hersteld zijn. Dit wijst op een traag herstel van de binnenlandse markt.

Bo Zhuang, hoofdeconoom bij TS Lombard, benadrukt dat de sterke exportcijfers de Chinese economie tijdens de tweede jaarhelft een flinke duw in de rug gaat geven. Hij benadrukte zelfs dat, hoewel de importcijfers niet zo goed zijn, de vraag naar grondstoffen aan het stijgen is.

Chinese (were) buying more of the raw materials but (were) still quite pessimistic on the investment outlook based on the import numbers.

Toch mogen we volgens Zhuang niet te enthousiast worden. Hij verwacht dat de exportcijfers de komende maanden opnieuw zullen dalen omdat de huidige gegevens voornamelijk worden aangedreven door de aankoop van particuliere en consumentengoederen.

Bronnen: CNBC

Foto: brownie hsu – Pixabay

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER