China publiceerde deze week hun rapport voor de maand maart. Economen kijken met gemengde gevoelens naar het rapport omdat de Chinese economie niet bepaald heeft gepresteerd zoals men had voorspeld. Reuters voorspelde dat de export zou toenemen met 35,5 procent, echter was dit ‘slechts’ 30,6 procent in de realiteit. De import overtrof echter wel de verwachtingen met 38,1 procent in plaats van 23,3 procent.

Dan toch geen voorspelbare Chinese economie? Uit het rapport van de maand maart blijkt dat de export de verwachtingen van de analisten van Reuters niet heeft kunnen overtreffen. Zij voorspelden een stijging van 35,5 procent echter stelde de Chinese economie teleur met ‘slechts’ een stijging van 30,6 procent. Wat de import betreft is het een heel ander verhaal.

De import nam in maart toe met 38,1 procent in plaats van de voorspelling van 23,3 procent. Hierdoor kromp het handelsoverschot met de Verenigde Staten naar 13,8 miljard dollar in maart. Wat veel ‘nauwer’ is dan de voorspelling van Reuters van 52,05 miljard dollar.

Andere fase?

Volgens Paras Anand, CIO bij Fidelity International, tonen de meest recente gegevens aan dat het Chinese economische herstel een andere fase ingaat. In het prille begin was er vooral de focus op het exporteren van goederen. Terwijl nu de binnenlandse vraag lijkt aan te trekken.

As we’re now moving into the recovery in China getting to a more mature level, we’re starting to see consumption also picking up very strongly.

China was het eerste land dat eind 2019 de noodtoestand aankondigde inzake COVID-19. De economische data voor het eerste kwartaal van 2020 waren dan ook behoorlijk slecht omwille van COVID-19 en de onvermijdelijke lockdowns. Echter niet veel later wist de Chinese economie recht te krabbelen en was de enige grote economie ter wereld die nog wist te groeien in 2020.

Bronnen: CNBC

Foto: Dan – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>