De Chinese economie valt op dit moment in positieve zin op. Ondanks het feit dat het coronavirus zijn oorsprong heeft binnen de Chinese landsgrenzen, wist de Chinese economie zich redelijk snel te herpakken. Op jaarbasis gemeten was er zelfs alsnog sprake van een groei. En dat is voor een groot deel te danken aan het ruimhartige beleid van de Chinese overheid.

Tijdens de afgelopen maanden is er veelvuldig gesproken over het ruimhartige monetaire beleid dat er in de Westerse wereld gehanteerd wordt. In dat geval wordt er vaak gewezen richting de Amerikaanse en de Europese centrale bank. De Bank of China moeten we echter ook niet vergeten. In China is er immers al jaren sprake van een exponentiële stijging bij de totale geldhoeveelheid.

Bank of China hanteert al jaren een ruimhartig monetair beleid

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat er al decennialang sprake is van een sterke toename bij de Chinese geldhoeveelheid (Money Supply). Door het ruimhartige beleid van de Bank of China is de geldhoeveelheid tijdens de afgelopen jaren exponentieel in waarde gestegen. Vergeleken met China lijkt de situatie in de VS zelfs nog wel mee te vallen.

De Chinese overheid heeft er tijdens de afgelopen jaren voor gezorgd dat de toename bij de Chinese geldhoeveelheid wist te leiden tot een daling bij de waarde van de Chinese munt. Dit noemen we ook wel het devalueren van de valuta en zorgt er voor dat Chinese producten voor buitenlanders goedkoper worden. Langzaam maar zeker probeert de Chinese overheid echter de transitie door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. En op dat moment is er juist een stabiele munt nodig. De Chinezen lijken dus nog een lange transitieweg te gaan te hebben.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!