De Chinese aandelenmarkten daalden gemiddeld met 7,5 procent na het verlengde Lunar New Year weekend. De forse daling wordt veroorzaakt door het coronavirus dat nog altijd niet gestopt kan worden en dat nog altijd levens eist. Beleggers en investeerders trekken massaal hun kapitaal weg uit China uit vrees dat de situatie nog veel erger gaat worden.

De Chinese aandelenmarkten kwamen niet ongeschonden uit het verlengde weekend. Een pijnlijke en harde daling doet vermoeden dat beleggers en investeerders echt met de schrik zitten voor zwaarwichtige gevolgen van het coronavirus op de Chinese economie. Gemiddeld daalden de Chinese beursindexen met 7,5 procent, één van de grootste dalingen ooit gemeten.

De Shanghai Composite ging met 7,72 procent naar beneden. De Shenzhen deed het nog slechter met een daling van 8,45 procent. Dit is een reactie op het coronavirus dat ondertussen al meer dan 300 doden heeft gemaakt in China. Er worden steeds meer maatregelen genomen om het virus in te tomen en dat ten koste van de groei van de Chinese economie.

Stimulus

De PBOC heeft laten weten dat ze 1,2 biljoen yuan zullen vrijmaken om de Chinese economie te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Het verschil met enkele maanden geleden, althans volgens Chinese officials, is dat ze nu meer mogelijkheden hebben om te stimuleren.

De Markit/Caixin manufacturing Purchasing Manager’s Index (PMI) is alvast gedaald in januari. Analisten voorspelden een cijfer van 51,3 maar het werkelijke cijfer was ‘slechts’ 51,1. Beneden verwachting dus en een stukje slechter dan de 51,5 in december vorig jaar.

Investeerders en beleggers houden de situatie omtrent het virus nauwgezet in de gaten. Niet alleen in China maar ook elders ter wereld krijgen de beursindexen rake klappen. Zowel in de Verenigde Staten van Amerika als in Europa onder vinden aandelen moeilijkheden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER