De Chinese bedrijfsactiviteiten zijn aan een recordtempo gedaald, van 50 punten in januari naar 35.7 punten in februari. Dit benadrukt hoe schadelijk het coronavirus is voor de Chinese economie. De Chinese autoriteiten hebben dit deels zelf in de hand gewerkt door grote delen van het land lam te leggen ter preventie van een verdere verspreiding van het virus.

De maand februari is niet bepaald een goede maand voor de Chinese economie. De officiële Purchasing Managers’ Index (PMI) daalde naar het laagste niveau aller tijden, namelijk 35.7 punten. Een bijzonder slecht cijfer gezien de PMI in januari nog 50 punten bedroeg.

Dit cijfer is zelfs lager dan de analisten van Reuters hadden voorspeld, zij gingen uit van een daling naar 46 punten. Dit getal benadrukt hoe zwaar het coronavirus weegt op de Chinese economie. Ondertussen zijn er al meer dan 80.000 besmettingen en 3.000 doden.

Economische activiteit

De resultaten van het eerste kwartaal gaan ongetwijfeld teleurstellen, verschillende economen verwachten dat de groei van de Chinese economie flink gaat tegenvallen. Men verwacht een groei tussen de 2 en 3,5 procent voor het eerste kwartaal. Een cijfer waar veel landen jaloers op zouden zijn, maar voor China is dit echt wel heel laag. Om de schade te beperken, hebben de Chinese autoriteiten beslist om de activiteiten in het land opnieuw op te starten.

Even if labor shortages in China start to ease, some factories may run into problems resuming normal production if outbreaks in other countries mean they have trouble sourcing intermediate goods.

Daarenboven gaat de Chinese centrale bank extra maatregelen in het leven roepen om de economie te stimuleren. De vraag is echter of de maand februari het dieptepunt is of kan het nog slechter voor de Chinese economie? Dat hangt allemaal af van hoe de situatie omtrent het virus evolueert en of er vooruitgang wordt geboekt inzake het aantal besmettingen en doden.

Bronnen: CNBC

Foto: Andreas Habich – Wikimedia – CC BY 3.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER