Enkele jaren geleden dachten we dat de Verenigde Staten van Amerika en Tesla de toekomstige hoofdrolspelers zouden zijn op vlak van elektrische voertuigen. Maar de trend is aan het veranderen in het voordeel van Chinese autobouwers. Men verwacht namelijk dat, indien de Amerikanen hun auto-industrie niet transformeren de komende jaren, we minder elektrische auto’s van Tesla zullen zien rondrijden en meer van Nio, Li Auto of Xpeng.

De Amerikaanse autobouwer Tesla lijkt steeds minder en minder een vaste waarde te worden in het segment van elektrische voertuigen. Tesla was vorig jaar nog het symbool voor elektrisch rijden maar dat is hoe langer hoe minder accuraat, vooral in China. De concurrentie in dit segment is fors aan het toenemen. Marktkenners verwachten zelfs dat Tesla zijn absolute leidersfiguur zal kwijtspelen als de Verenigde Staten niet op tijd ingrijpen.

In China wordt er namelijk gestimuleerd om de concurrentie aan te gaan met Tesla. De grootste automarkt ter wereld behaalde in september een recordverkoop van elektrische voertuigen. De markt is er uit zijn voegen aan het barsten. Analisten van UBS verwachten dat Chinese autobouwers weldra ook de Europese en Amerikaanse markten zullen betreden.

Over the next five years we anticipate Chinese players across the EV supply chain to aggressively enter the overseas market.

Concurrentie

Chinese merken zoals Nio, Li Auto en Xpeng zijn naambekendheid aan het krijgen. Nio noteert al sinds 2018 op de Amerikaanse beurzen en is sinds zijn IPO met 340 procent gestegen. Volgens een rapport van het Amerikaanse Securing America’s Future Energy (SAFE) gaat de markt van elektrische voertuigen de komende 10 jaar exploderen met China als grote slokop.

Across the industry, automakers will invest $300 billion over the next five to 10 years on EV development and production. Tellingly, nearly half of this investment spending will occur in China—an indicator of where the industry believes demand will be.

Wat de verkoop van elektrische voertuigen momenteel nog tegenhoudt, is de hoge kostprijs. Analisten verwachten echter dat het prijsverschil tussen traditionele voertuigen en elektrische voertuigen weggewerkt zal worden de komende vijf jaar. Van zodra dit het geval is, gaat de verkoop van elektrische voertuigen een ‘boost’ krijgen. De kans bestaat dat we dan niet ons hoofd draaien voor een Tesla maar voor het nieuwste model van Nio of Xpeng.

Bronnen: CNBC

Foto: NIO NextEVWikimedia

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>