Het cijferseizoen is losgebarsten. Tijdens de aankomende weken zullen tal van beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers publiceren. De verwachtingen zijn hooggespannen en vooralsnog weet een groot deel van de bedrijven hieraan te voldoen. Toch begint de toekomst er steeds minder rooskleurig uit te zien. De winstmarge kan namelijk tijdens de komende 12 maanden onder druk komen te staan.

Het zal geen belegger ontgaan zijn dat de bedrijfswinsten in de lift zitten. Dat is ook niet verwonderlijk, want door de coronacrisis zijn diverse sectoren hard geraakt. Dit had uiteraard een negatieve invloed op de bedrijfswinsten. De bedrijfswinsten van 2022 zijn van groter belang, omdat het jaar 2021 in dat geval een beter vergelijkingsjaar is dan het jaar 2020.

Dalende winstmarge betekent slecht nieuws voor de aandelenmarkten

Het is echter nog maar de vraag of de bedrijfswinsten ook de komende maanden weten te verbeteren. Beleggers kijken met name naar de winstmarge, omdat die laat zien wat er na belastingen nog overblijft voor beleggers. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat beleggers rekening moeten houden met een dalende winstmarge bij Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. De afnemende economische groei gecombineerd met stijgende arbeidslonen zullen funest zijn voor de winstmarge. En steeds meer bedrijven lijken zich hier zorgen over te maken.

Omdat de centrale banken en de overheden er alles aan zullen doen om de werkgelegenheid intact te houden, zal de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijdje standhouden. Met andere woorden zullen bedrijven de lonen moeten verhogen om werknemers aan zich te kunnen binden. En als ze dit moeilijk kunnen doorberekenen in de verkoopprijzen, kan dit funest zijn voor de winstmarge. Een dergelijke situatie was ook zichtbaar tijdens de jaren 2001, 2008 en 2016. En dat waren niet bepaald rooskleuriger jaren voor de beurzen en de economie.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar