China wordt door velen nog steeds gezien als een ‘groeiland’. En dat is zonder twijfel opvallend te noemen, omdat de Chinese economie de op één na grootste economie ter wereld is. Als gevolg van deze titel zit de Chinese aandelenmarkt ook in de Emerging Markets ETF’s. En voor de andere groeimarkten betekende dat de afgelopen maanden weinig goeds.

Indien we het hebben over een ETF, dan gaat het om een mandje met aandelen. Zo zijn er ook tal van Emerging Markets ETF’s. Dit zijn mandjes met aandelen afkomstig uit de groeilanden. Chinese aandelen zijn over het algemeen sterk vertegenwoordigd binnen deze ETF’s. Door de Chinese koersdaling van de afgelopen maanden zijn veel Emerging Markets ETF’s ook geconfronteerd met een dalende koersbeweging. En zonder de Chinese aandelen had dit plaatje er compleet anders uitgezien.

Chinese aandelen zijn sterk vertegenwoordigd binnen de Emerging Markets

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van All Star Charts, is te zien dat de Emerging Markets index een compleet ander koersverloop laat zien indien we de Chinese aandelenmarkt niet meerekenen. In dat geval was er tijdens de afgelopen maanden sprake geweest van een stijgende in plaats van een dalende beweging. Uit deze grafiek valt dus af te lezen hoe groot de invloed van Chinese aandelen op de totale index is.

Overigens geldt ook het omgekeerde scenario. In tijden dat de Chinese aandelenmarkt stevig in waarde wist te stijgen, was dit ook duidelijk terug te zien bij de Emerging Markets index. En gezien de trend van de afgelopen handelsweek biedt dat hoop. Wellicht heeft de Chinese beurs namelijk een bodem neergezet.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER