Of de VS al dan niet in een recessie beland, is een gedachte waar veel Amerikanen op dit moment mee stoeien. De groei van de Amerikaanse economie is in verval geraakt en de handelsoorlogstaal van Donald Trump kan gaan leiden tot een verdere terugval. De belangrijkste grafieken maken in ieder geval duidelijk dat de Amerikaanse economie het op dit moment niet gemakkelijk heeft.

Google-zoekopdrachten tonen aan dat de recessieangst exponentieel is toegenomen sinds eind juli. Destijds verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds de financiële crisis de rente. Het is duidelijk dat steeds meer Amerikanen beginnen te vrezen voor een recessie.

Amerikaanse economie staat onder druk

Op de tweede grafiek, afkomstig van CNBC, is de terugval van de groei bij het Amerikaanse bruto binnenlands product in beeld gebracht. De economie groeide in het tweede kwartaal met ‘slechts’ 2%. En dat was fors minder dan de groei die we zagen tijdens de eerste drie maanden van het jaar (3%).

Op de derde grafiek, wederom afkomstig van CNBC, is te zien dat de winstramingen dit jaar drastisch zijn gedaald. Afgelopen december rekenden de analisten nog op een winstgroei van 7,6%, terwijl vandaag de dag de groeiverwachting op 2,3% ligt. Onder andere Goldman Sachs en Citigroup hebben onlangs de winstramingen voor 2019 en 2020 naar beneden toe bijgesteld.

Op de laatste grafiek, afkomstig van CNBC, is te zien dat de groei van de Amerikaanse productiesector is terugvallen tot het laagste niveau sinds 2016. Voor het eerst sinds lange tijd is het productie PMI-cijfer onder de 50-lijn gedoken. En een notering onder de 50-lijn duidt op krimp.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!