Er zijn maar weinig beleggers te vinden die het tijdperk van stijgende rentestanden zich nog goed kunnen herinneren. Al jarenlang noteren de rentestanden rond de 0-slijn en centrale banken zijn vooralsnog niet van plan om daar verandering in aan te brengen. De ECB verhoogde bijvoorbeeld voor het laatst 10 jaar geleden de algemene rentestand. En in de tussentijd is er behoorlijk veel veranderd.

Tijdens het jaar 2008 werd de wereldeconomie getroffen door een van de strengste en langstdurende recessies ooit. De financiële crisis sloeg in als een bom en wist tot grote economische en financiële schade te leiden. Als reactie daarop verlaagde de ECB direct haar rentestand tot net iets boven de 0-lijn. Achteraf gezien was dat het begin van het langdurige tijdperk van historisch lage rentestanden.

Is de negatieve rente houdbaar?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat we sinds de financiële crisis van het jaar 2008 slechts twee keer een renteverhoging hebben gezien. Beide keren vonden plaats tijdens het jaar 2011, toen de Europese economie aanvankelijk uit het diepe economische dal wist te kruipen. Later dat jaar kreeg de economie echter een nieuwe dreun te verduren als gevolg van de eurocrisis en als reactie daarop werd de rente verlaagd naar 0%. Inmiddels is er bij de depositorente zelfs sprake van een negatieve rentestand en dat houdt in dat banken geld moeten betalen indien ze hun overtollige liquide middelen bij de ECB willen stallen.

Op de grafiek is ook te zien dat een historisch lage rentestand alleen niet voldoende was. De ECB lanceerde ook een opkoopbeleid en dat wist te leiden tot een exponentiële stijging bij de balanspositie van de Europese centrale bank. En de coronacrisis heeft de situatie alleen nog maar zorgwekkender gemaakt. Het is namelijk nog maar de vraag of de ECB in staat is om deze immense balanspositie ooit af te bouwen. Voor de financiële markten lijkt het afbouwscenario in ieder geval een doemscenario te zijn.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>