De afgelopen periode is de beweeglijkheid op de financiële markten toegenomen. Het inflatiespook heeft geleid tot onrust onder beleggers en dat was in september ook duidelijk terug te zien in de beurskoersen. Toch wisten de beurzen zich tijdens de afgelopen handelsweek krachtig te herstellen. Hiermee hoeft de beurscorrectie echter nog niet voorbij te zijn.

De volatiliteitsindex laat zien hoeveel beweeglijkheid op de financiële markten aanwezig is. Op het moment dat er sprake is van onrust, is de volatiliteitsindex hoog en dit gaat gepaard met dalende beurskoersen. Anderzijds geldt dat een hoog vertrouwen zich vertaalt in een lage volatiliteitsindex en stijgende beurskoersen. En dat laatste scenario was tijdens de afgelopen jaren veelal aanwezig.

Hebben beleggers teveel vertrouwen in de toekomst?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat beleggers nog steeds een groot vertrouwen hebben in stijgende beurskoersen. Dit is namelijk ook duidelijk terug te zien bij de speculaties binnen de volatiliteitsindex. Zo zijn de openstaande shortposities nog steeds erg hoog en hiermee spelen beleggers in op een afnemende beweeglijkheid.

Op de grafiek is echter ook te zien dat de trend tijdens de afgelopen maanden gekeerd is. Steeds meer ‘shorters’ hebben immers hun winsten gerealiseerd, omdat ze twijfelen over de houdbaar van deze beursrally. En op de grafiek zijn met de pijlen de voorgaande keren in beeld gebracht dat er sprake was van een dergelijke trend. Tijdens de voorgaande keren wist dat telkens te leiden tot een stevige top op de aandelenmarkten. De laatste keer dateert uit januari 2020 en we weten allemaal hoe het destijds is afgelopen.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis