Tijdens de afgelopen drie maanden heeft er een indrukwekkende herstelbeweging plaatsgevonden op de wereldwijde beurzen. Op de grafiek van de S&P 500 index is zelfs een zogenoemde ‘V-bodem’ te zien. Ondanks de imposante beursrally van de afgelopen maanden, ziet het onderliggende plaatje er helemaal niet zo rooskleurig uit.

Van een V-bodem is sprake op het moment dat een financieel instrument eerst geconfronteerd wordt met een scherpe daling (één rechte lijn omlaag), om vervolgens binnen relatief korte tijd extreem hard in waarde te stijgen (één rechte lijn omhoog). En daar is bij de S&P 500 index nu sprake van en volgens diverse technische analisten is dat een sterk teken.

Winstverwachtingen worden fors naar beneden toe bijgesteld

Toch is het nog maar de vraag of beleggers reden hebben om optimistisch te zijn over de toekomstkansen van de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, te zien dat het onderliggende plaatje er steeds beroerder begint uit te zien. Ten opzichte van eind 2018 zijn de winstverwachtingen voor alle sectoren naar beneden toe bijgesteld. En bij sommige sectoren gaat het zelfs om een drastische verlaging van de winstverwachting (zoals bij de energiesector).

Beleggers mogen niet vergeten dat bedrijfswinsten gezien kunnen worden als de motor achter de beurskoersen. Op het moment dat de bedrijfswinsten dalen, dan leidt dit direct tot het duurder worden van het aandeel, omdat in dat geval de koers-winstverhouding fors stijgt (bij een gelijkblijvende koers). En een dergelijke situatie weet vaak niet erg lang stand te houden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)