Deutsche Bank heeft over een periode van tien jaar een mega verlies van 1,6 miljard dollar geleden. Opvallend genoeg werd het verlies in slechts één transactie gerealiseerd. Dat stelt de Wall Street Journal in een rapport. Het verlies is ontstaan door verzekeringen op een obligatieportefeuille. Waarbij de grootste bank van Duitsland een obligatieportefeuille, ter waarde van 7,8 miljard dollar, had afgedekt.

De verzekering diende als een bescherming voor de obligatieportefeuille. Indien de waarde van de obligatieportefeuille met 100% zou dalen (naar 0), zou een derde partij opdraaien voor de waardevermindering. De derde partij? Berkshire Hathaway, van Warren Buffett.

De waarde van de obligatieportefeuille daalde alleen nooit zo fors, dat er aanspraak kon worden gemaakt op de verzekering. Hierdoor resulteerde de transactie voor Deutsche Bank uiteindelijk in een verlies van ongeveer 1,6 miljard dollar.

Hevige interne discussie

Het stevige verlies heeft bij de top van Deutsche Bank voor hevige interne discussie gezorgd. Het bestuur wou de verliespost in de eerste instantie niet meenemen in de cijfers. Maar na hevige  interne discussie, is dit uiteindelijk wel gebeurd.

Volgens de Wall Street Journal was de obligatieportefeuille een blok aan het been voor de bank. Dat zal wellicht een reden zijn voor de verkoop van de portefeuille. Inmiddels is de obligatieportefeuille verkocht en is daarmee ook de verzekering niet meer nodig.

In lijn met de boekhoudingsregels

Nadat de transactie aan het licht was gekomen discussieerde de beleidsmakers van Deutsche nog of de verliezen met terugwerkende kracht in de ouder cijfers moesten worden verwerkt. Maar de bank besloot dit niet te doen.

Deze beslissing is overigens in lijn met de boekhoudingsregels. Zo stelde een woordvoerder van de Bank:

Externe advocaten en accountants hebben naar de transactie gekeken en bevestigde dat het besluit in lijn is met de boekhoudingsregels en praktijken.

Bron: CNBC

Foto: iStock