Tijdens het jaar 1929 werden de wereldwijde beurzen geconfronteerd met stevige koersverliezen. Met name in de VS was de koersschade groot. Jarenlang werden de Amerikanen getroffen door een stevige crisis. Deze periode is zelfs de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘Grote Depressie’. Qua koersbewegingen ziet Deutsche Bank overeenkomsten tussen het huidige beursjaar en het beursjaar 1929.

Er is vrijwel geen enkele belegger meer te vinden die het beursjaar 1929 bewust heeft meegemaakt. We zullen ons wat dat betreft dus moeten beroepen op de geschiedenisboeken. Die maken duidelijk dat Wall Street op donderdag 24 oktober 1929 werd getroffen door een historische prijsval. Die dag staat beter bekend als ‘Zwarte Donderdag’. Overigens werd het dieptepunt op die dag niet bereikt, maar pas in juli 1932. Bijna 3 jaar later dus. Wat nog opvallender is, is dat Wall Street pas in het jaar 1954 wist terug te keren naar de oude top.

Is er een tijdelijke stevige bodem neergezet?

Deze extreem lange Bear Market betekende overigens niet dat de beurzen tussentijds niet in waarde wisten te stijgen. Juist tijdens die dramatische Bear Market werden de meest imposante herstelbewegingen gerealiseerd. Regelmatig vonden er herstelbewegingen van tientallen procenten plaats.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, hebben de analisten van de Duitse zakenbank de vergelijking gemaakt met het jaar 1929-1930. Volgens hen kan Wall Street de komende maanden nog geconfronteerd worden met een terugval, maar de bodem uit maart lijkt daarbij stand te houden. Pas in een later stadium (eind dit jaar of begin volgend jaar) kan de weg naar beneden verder vervolgd worden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)