Tijdens de voorbijgaande handelsweken wist de Nasdaq 100 index meermaals de records aan te scherpen. Wat dat betreft wist de techindex dus opnieuw in positieve zin te verrassen. Opvallend genoeg beweegt het merendeel van de Nasdaq 100 aandelen nog onder het vorige hoogtepunt. Wie bepaalt eigenlijk het resultaat van de techindex?

Op dit moment zijn er grote verschillen zichtbaar tussen aandelen. Zo zijn er nog tal van aandelen op te noemen die vandaag de dag tegen een lagere koers noteren dan aan het begin van dit jaar het geval was. En voor de Nasdaq 100 aandelen is dat niet anders. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de aandelen binnen de techindex te maken heeft met een koersstand die lager is dan de stand die in februari 2020 bereikt werd.

Is deze beursrally wel gezond te noemen?

Op dit moment wordt de beursrally bij de Nasdaq 100 index met name gedragen door enkele grote techaandelen. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van CNBC, te zien dat Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Google, en Tesla op dit moment bijna de helft van de totale marktwaarde van de Nasdaq 100 index voor hun rekening nemen. Met andere woorden bepalen zij ook voor ongeveer de helft het resultaat van de techindex.

Aangezien juist deze techaandelen tijdens de afgelopen maanden hoge ogen wisten te gooien op Wall Street, is het niet vreemd dat de Nasdaq 100 index op dit moment rond een recordniveau beweegt. Het geeft echter wel aan dat deze beursrally mogelijk niet zo gezond is als veel beleggers op dit moment denken.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar