Tijdens de afgelopen weken zijn er vanuit verschillende hoeken van de wereld tegenvallende macrocijfers verschenen. Het is duidelijk geworden dat de handelsoorlog steeds meer effect begint te hebben op de economieën. En ook sterkhouder Amerika lijkt een stap op de plaats te moeten maken.

Dinsdag verschenen er tegenvallende macrocijfers over de Amerikaanse productiesector. Het productie PMI-cijfer wist voor het eerst in jaren onder de 50-lijn te duiken. En daarmee werd duidelijk dat de Amerikaanse productiebedrijven ook behoorlijke hinder ondervinden van de handelsoorlog. In China en Duitsland is overigens van een soortgelijke situatie sprake.

Beurzen kunnen last krijgen van tegenvallende macrocijfers

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat er normaliter een sterk verband bestaat tussen de groei bij het Amerikaanse bruto binnenlands product en de groei bij de ISM index. Deze index meet diverse componenten van de Amerikaanse economie en wist onlangs onder de 0-lijn terecht te komen. En dat voorspelt weinig goeds voor het Amerikaanse BBP.

Op de tweede grafiek, afkomstig van E. Cantoni, is te zien dat er normaal gesproken ook sprake is van een sterke correlatie tussen de S&P 500 index en de ISM index. Ondanks het feit dat de ISM index sinds het begin van dit jaar alleen maar verder in waarde is gedaald, wist Wall Street juist fors in waarde te stijgen. De vraag is alleen hoelang de beurzen dit nog kunnen volhouden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)