Hij is de mede-oprichter van Apple en een visionair achter enkele van de leidende computer devices van vandaag, Steve Jobs. Maar voordat Jobs een legende werd, was hij een ander mens. Althans volgens John Sculley, voormalig CEO van Apple tussen 1983 en 1993.

Jobs had volgens Sculley in zijn eerste termijn van Apple een eigenschap niet, waardoor hij geen succesvolle leider was. In 1985 nam Jobs ontslag, op een leeftijd van 27. Maar 12 jaar later kwam Jobs terug.

Het verschil tussen de Jobs die terugkwam? Hij kon luisteren. Dat maakte de legende van Apple een briljante leider volgens Sculley.

Jobs 1.0 versus Jobs 2.0

Toen Jobs in 1997 terugkeerde naar Apple was hij een “ander mens”, volgens Sculley. De ook voormalig CEO van Pepsi beschrijft het verschil als Jobs 1.0 en Jobs 2.0.

Volgens Sculey werd Jobs 1.0 gekenmerkt door een enorm standvaste ambitie. Maar Jobs 2.0 was volwassener en had een grotere bereidheid om naar anderen te luisteren. Sculley zei:

Steve was briljant als het gaat om in de toekomst te kijken. Hij zag de toekomst over 20 jaar voor zich. Hij was zeer charismatisch, waarmee hij zichzelf altijd overtuigde dat hij gelijk had. Net zoveel als anderen mensen.

Daaraan voegde de voormalig CEO van Apple toe:

Maar de jonge Steve Jobs was niet zo goed in luisteren zoals de Steve Jobs die jaren later terugkwam. Zijn levenservaringen tussen 1.0 en 2.0 waren logischerwijs extreem invloedrijk.

Uiteindelijk opende het nieuwe manieren van denken, zo stelt Sculley.

Nog zo’n ‘extreem goede luisteraar’

Volgens Sculley is er vandaag nog zo’n CEO, die een extreem goede luisteraar is. Namelijk Satya Nadella, CEO van Microsoft. Zo ontmoette Sculley onlangs John Thompson, voorzitter van Microsoft, die over Nadella zegt:

Hij is een geweldige luisteraar en hij heeft een open blik.

Bron: CNBC

Foto: iStock