De zomerperiode is aangebroken. Traditioneel gezien betekent dat een rustige beurstijd. Toch zijn we tijdens de afgelopen jaren meermaals geconfronteerd met een ‘hete zomer’. Met name aan het einde van de zomer van vorig jaar brak de paniek uit. Kan dat dit jaar opnieuw gaan gebeuren?

Aan het einde van 2018 werden de aandelenmarkten geconfronteerd met een forse beursdaling. Deze beurscorrectie werd veroorzaakt door oplopende handelsspanningen tussen de VS en China. Die spanningen hangen op dit moment nog steeds boven de financiële markten, maar beleggers zouden zich met name om iets anders zorgen moeten maken.

Aandelenmarkten moeten vrezen voor de obligatiemarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van David Brady, is het verband tussen de S&P 500 index en het verschil tussen de rente op de 10-jarige en de rente op de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie in beeld gebracht. Over het algemeen valt te zeggen dat de S&P 500 index profiteert op het moment dat de korte rente harder stijgt dan de lange rente. We moeten ons echter grote zorgen maken op het moment dat juist de lange rente harder stijgt dan de korte rente.

En op de grafiek is te zien dat er tijdens de afgelopen weken een voorzichtige trenddraai heeft plaatsgevonden binnen de obligatiemarkt. En volgens Brady kan dit het begin van een complete trenddraai zijn. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, dan kan dit onheil betekenen voor de aandelenmarkten. Voor het laatst zagen we dit in de jaren 2000 en 2007. En niet veel later werden de aandelenmarkten destijds getroffen door een Bear Market.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar