Jarenlang was de Verenigde Staten het meest concurrerende land. Amerikaanse producten zijn dan ook wereldwijd enorm populair. Bijvoorbeeld de diensten van Google, iPhones van Apple, of sneakers van Nike. Maar nu lijkt daar verandering in te komen, want de Verenigde Staten is niet meer het meest concurrerende land.

Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de in Zwitserland gevestigde businessschool IMD. De Verenigde Staten zou zelfs zijn teruggezakt naar de derde plek op de lijst. De nieuwe nummer één is Singapore, gevold door Hong Kong.

De lijst van IMD ziet er als volgt uit:

  1. Singapore
  2. Hong Kong
  3. Verenigde Staten
  4. Zwitserland
  5. Verenigde Arabische Emiraten
  6. Nederland
  7. Ierland
  8. Denemarken
  9. Zweden
  10. Qatar

De stijging van Singapore

IMD bepaalt op basis van vier factoren hoe concurrerend een land is. De economische prestaties, infrastructuur, effectiviteit van de overheid en effectiviteit van ondernemingen worden onder de loep genomen.

Volgens Arturo Bris, directeur van het IMD World Competitiveness Center, is de stijging van Singapore logisch te verklaren. Het Zuidoost-Aziatische land volgde volgens hem een simpel “recept voor een betere concurrentiepositie”.

In Singapore zijn immigratiewetten goed, het land heeft een ontwikkelde technologische infrastructuur, er is een wijde beschikbaarheid aan geschoolde arbeidskrachten en het land heeft effectieve manieren om nieuwe ondernemingen te helpen. Die factoren maakten Singapore de nieuwe nummer één volgens Bris.

De daling van de Verenigde Staten

Singapore scoorde echter niet op alle criteria het hoogst. Op basis van de economische prestaties scoort de Verenigde Staten nog altijd het beste.

Maar volgens het IMD leverde de Verenigde Staten zijn toppositie in doordat de effecten van de belastingverlaging van Trump verdwenen. Ook hadden hogere brandstofprijzen en zwakkere export van technologie een negatieve impact op de concurrentiepositie van de Verenigde Staten.

Bron: CNBC

Foto: iStock