Amerikaans president Donald Trump heeft laten weten dat de importheffingen op 550 miljard dollar aan Chinese goederen, die vanaf 1 oktober geactiveerd zouden worden, met twee weken zullen worden uitgesteld en pas in voege zullen treden op 15 oktober. Hij doet dit als ‘gesture of good will’ richting China en op vraag van de vicepremier van China vermits de Volksrepubliek China zijn 70 jaar bestaan viert op 1 oktober. 

Schuilt er dan toch een goed mens in Amerikaans president Donald Trump? Hij heeft woensdag via Twitter laten weten de importheffingen uit te stellen met twee weken omdat de Volksrepubliek China zijn 70ste verjaardag viert op 1 oktober, de oorspronkelijke datum waarop Donald Trump de importheffingen van plan was de importheffingen in het leven te roepen.

Hij doet dit op verzoek van de vicepremier van China Liu He. Normaal zouden de Amerikanen de importheffingen verhogen van 25 procent naar 30 procent op een groot deel van de Chinese goederen. Dat is nog een milde verhoging vermits hij eerst van zin was om de heffingen te verdubbelen nadat hij vernam dat ook China de importheffingen had verhoogd.

Handelsgesprekken

Uiteindelijk heeft hij dan toch beslist om de heffingen te verhogen met ‘slechts’ 5 procent nadat verschillende CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven de president hadden gewaarschuwd voor de gevolgen van buitensporige verhogingen. Er lijkt echter licht te zijn aan het einde van de tunnel, beide partijen zullen elkaar ontmoeten begin oktober om een doorbraak te forceren.

Beleggers reageren alvast positief op de recente ontwikkelingen in de handelsoorlog. De beurzen zijn de afgelopen dagen lichtjes aan het bekomen van een klein dipje. Maar Minister van Financiën Steven Mnuchin waarschuwt dat Trump er geen problemen mee heeft om de hoge importtarieven actief te houden als er geen overeenkomst met China bereikt kan worden.

Met andere woorden, beleggers en investeerders moeten niet verbaasd zijn als de gesprekken in oktober uiteindelijk resulteren in een verdere escalatie in plaats van een doorbraak want met Donald Trump weet je nooit. Tot het moment van de waarheid, blijven beleggers natuurlijk speculeren en proberen ze in te spelen op mogelijke scenario’s.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!