Afgelopen maandag verschenen er sterk tegenvallende cijfers over de Duitse economie. Het is duidelijk dat de Duitse economie op dit moment gebukt gaat onder de handelsoorlog. Alle belangrijke PMI-cijfers vielen uiteindelijk zwaar tegen. En het probleem van de Duitse economie lijkt veel groter te zijn dan waar economen vooraf rekening mee hielden.

Afgelopen maandag verschenen er cijfers over de totale Duitse economie, over de dienstensector en over de productiesector. En alle drie de cijfers vielen daarbij zwaar tegen. Het PMI-cijfer over de Duitse productiesector wist zelfs te zakken naar de laagste notering sinds het jaar 2009 (41,4). Met andere woorden was de situatie binnen de Duitse productiesector voor het laatst tijdens de financiële crisis zo zorgwekkend. In januari 2018 lag dit PMI-cijfer nog boven de 63. Dat laat wel zien hoe snel het tijdens de afgelopen anderhalf jaar bergafwaarts is gegaan met de Duitse economie.

Duitse economie gaat gebukt onder de handelsoorlog

Overigens heeft niet alleen de Duitse productiesector het op dit moment lastig. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat alle belangrijke Duitse PMI-cijfers op dit moment gevangen zitten in een dalende trend. Het Duitse diensten PMI-cijfer weet op dit moment nog maar net boven de 50-lijn te blijven, terwijl het gemengde PMI-cijfer voor het eerst sinds jaren onder de beruchte 50-lijn is gedoken. Een notering onder deze lijn duidt op krimp.

Voor de Duitsers is het te hopen dat de handelsbeperkingen binnen afzienbare tijd opgeheven worden. De Duitse economie zakt namelijk steeds dieper weg in het economische moeras.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)