Tijdens de afgelopen twee dagen verschenen er tegenvallende cijfers over de Europese economie. Als reactie daarop kwam de EUR/USD weer onder de 1,10 terecht. De tegenvallende groei van de wereldeconomie is duidelijk zichtbaar geworden in de Eurozone. En de Europese centrale bank zal mogelijk meer moeten doen om de economie te ondersteunen.

Twee weken geleden liet Mario Draghi tijdens het ECB-rentebesluit weten dat er vanaf november een nieuw stimuleringspakket gelanceerd zal worden. De Europese centrale bank zal over anderhalve maand starten met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Deze aankopen moeten de Europese economie een extra duwtje in de rug gaan geven.

Europese economie kan geconfronteerd worden met een krimp

En dat een economische stimulans hard nodig is, blijkt wel uit de bovenstaande grafiek. Op de rechter grafiek is te zien dat de Europese economie de komende tijd mogelijk nog verder kan wegzakken. Zo blijkt uit onderzoek van Macrobond and Nordea dat de Duitse Ifo bedrijfsklimaatindex weinig goeds voorspelt. Deze indicator loopt normaal gesproken twee maanden voor op het Europese diensten PMI-cijfer en in dat geval kan het Europese diensten PMI-cijfer binnen twee maanden onder de 50-grens terecht komen.

Een stand onder de 50 geeft wel reden tot bezorgdheid, want een dergelijke notering impliceert dat er sprake is van krimp. En daar is binnen de Eurozone sinds het jaar 2013 al geen sprake meer van geweest. De ECB kan dus maar beter dit macrocijfer goed monitoren.

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)