De Europese centrale bank hanteert net als de meeste andere centrale banken op dit moment een ruimhartig monetair beleid. De geldkraan staat op dit moment volledig open in de hoop dat de Europese economie snel uit het diepe dal weet te kruipen. Dit gaat wel gepaard met een forse stijging van de balanspositie van de ECB.

In Europa zijn tijdens de afgelopen dagen de coronamaatregelen verder aangescherpt. Dit heeft alles te maken met de sterke stijging van het aantal Europese coronabesmettingen. Deze strenge maatregelen zorgen er helaas wel voor dat de economische schade nog groter wordt. En ook de centrale banken kunnen deze schade niet volledig repareren.

Financiële markten profiteren van het beleid van de ECB

De Europese centrale bank, onder leiding van Christine Lagarde, trekt op dit moment alles uit de kast om de rust op de financiële markten te behouden. Dagelijks wordt op grootschalig niveau Europese bedrijfs- en staatsobligaties opgekocht. De ECB probeert op die manier de Europese economie te stimuleren. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre al dit geld terechtkomt in de reële economie.

Feit is wel dat de balanspositie van de Europese centrale bank tijdens de afgelopen maanden exponentieel in waarde is gestegen. In ongeveer een halfjaar tijd is de balanspositie van de ECB met ongeveer 50% in waarde gestegen.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de ECB er op dit moment alles aan probeert te doen om een strenge economische winter te voorkomen. De vraag is echter of dat doel daadwerkelijk bereikt gaat worden door het openzetten van de geldkraan. Voorlopig lijken hoofdzakelijk de financiële markten hiervan te profiteren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>