Sinds maart vorig jaar zitten de wereldwijde aandelenmarkten al stevig in de lift. Bij de meeste beurzen was er in 2020 al sprake van het gedroomde ‘V-herstel’. Tijdens de afgelopen maanden werden de records verder aangescherpt en dat heeft geleid tot een stroom aan optimisme op de beursvloer. De vraag is alleen of beleggers vandaag de dag wel optimistisch gestemd moeten zijn.

De economische cijfers laten zien dat de meeste economieën reeds hersteld zijn van het coronadebacle. Toch zal de daadwerkelijke groei sterk afhangen van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De economie krijgt immers pas de volledige ruimte om zich te herstellen indien de beperkende maatregelen zijn opgeheven. En als gevolg van de Zuid-Afrikaanse variant hebben de meeste landen alsnog te maken met coronamaatregelen.

Beleggers moeten dit waarschuwingssignaal serieus nemen

Als de economie zich krachtig weet te herstellen dan is het nog maar de vraag of de huidige beurskoersen te verantwoorden zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, te zien dat er sprake is van een gigantische disconnectie tussen Wall Street en het Amerikaanse bruto binnenlands product. Op de grafiek is zelfs te zien dat het verschil tussen beide componenten nog nooit zo groot is geweest. De gemiddelde economische groei is op dit moment simpelweg te laag om de huidige beurskoersen te kunnen rechtvaardigen.

Op de grafiek is ook te zien dat er in het verleden slechts enkele keren sprake was van een dergelijke disconnectie tussen de beurs en de economie. De meest recente keer dateert alweer uit het jaar 2000. Daarvoor was er ook tijdens de jaren ‘70 sprake van een dergelijke situatie. In beide gevallen werden de beurzen tijdens de jaren daarna geconfronteerd met een serieuze beursdaling.

Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)