De meeste analisten zijn op dit moment optimistisch gestemd over de toekomst van de aandelenmarkten. Door de indrukwekkende beursrally is het sentiment op de beursvloer aanzienlijk veranderd. Ondanks al dit optimisme slaat een unieke indicator van Morgan Stanley alarm. En gezien het track record van deze indicator lijken beleggers er verstandig aan te doen om voorzichtig te werk te gaan.

Als we naar de huidige koersborden kijken dan zouden we bijna vergeten dat de aandelenmarkten aan het begin van 2020 nog geconfronteerd werden met een historische beursdaling. Deze ‘coronacrash’ is op de beursvloer alweer vergeten nu de indices hun records verder aanscherpen. Toch lijkt juist nu voorzichtigheid geboden te zijn.

Deze indicator geeft voor het eerst sinds 2007 een verkoopsignaal af

Volgens een unieke indicator van Morgan Stanley is de kans op een trenddraai levensgroot. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, is te zien dat de Market Timing Indicator alarm slaat. Deze indicator bestaat uit verschillende onderliggende indicatoren en houdt tevens rekening met het sentiment dat op de beursvloer aanwezig is. De laatste twee keren dat het verkoopsignaal getriggerd werd, was tijdens de jaren 2000 en 2007.

Het verleden biedt uiteraard geen enkele garantie voor de toekomst, maar deze indicator laat wel zien dat beleggers voorzichtig te werk moeten gaan. Tijdens de twee meest recente keren wist het verkoopsignaal immers te leiden tot een beursdaling van ongeveer 50%. Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)