Een aandelencrash is zoiets als een crash van een vliegtuig. Niemand zit er op te wachten, maar toch heeft iedereen er schrik van. Wanneer een vliegtuig neerstort, is dat groot nieuws. Alle journaals brengen het nieuws en de dag erna durven mensen niet meer op een vliegtuig stappen. Nochtans is het vliegtuig hét veiligste transportmiddel ter wereld.

De kans dat een vliegtuig crasht is bijzonder klein. Zo is dat ook met de aandelenmarkt. Veel beleggers durven niet beleggen uit schrik voor een crash. Toch is de kans op zo’n crash bijzonder klein.

Meer zelfs, wanneer een aandelencrash in het nieuws komt, is het ergste meestal al achter de rug. Wie panikeert wanneer een aandelencrash het journaal opent, heeft al een grote daling achter de rug. De ‘journaal’-crash is meestal het einde, de zogenaamde uitkotsfase.

Een daling van de aandelenmarkt gaat in het echt veel geleidelijke, veel trager. Het zijn dan ook meestal kleine berichten die de aanleiding zijn voor het begin van een daling. Berichten die eigenlijk verloren gaan in de massa.

Dat was ook zo in 2008.

De financiële crisis begon niet in september 2008 met de val van Lehman Brothers, wat groot internationaal nieuws was. Nee, de financiële crisis begon eigenlijk in maart 2008 met de gedwongen verkoop van Bear Stearns aan Morgan Stanley.

S&P 500 2008

Zoals je kan zien op de grafiek, negeerden de markten traditioneel het nieuws van Bear Stearns nog even, maar werd de daling niet veel later al ingezet. Bij de val van Lehman Brothers stond de S&P 500 al meer dan 10% lager. En toch werden veel beleggers toen ‘koud gepakt’.

Ook evoluties op de financiële markten waar niemand over spreekt, kunnen vaak belangrijke indicaties geven.

Het verleden leert ons dat de aandelenmarkt vaak ‘in het rood’ gaat wanneer de rentecurve in de Verenigde Staten ‘invers’ gaat. Invers wil zeggen dat de rente op korte termijn hoger ligt dan de rente op lange termijn.

Dit is de rente op een overheidsobligatie in de Verenigde Staten op 1 jaar.

US 1Y

Dit is de rente op een overheidsobligatie in de Verenigde Staten op 10 jaar.

US 10Y

Met iets meer dan 1% voor de rente op 1 jaar en iets minder dan 2,3% voor de rente op 10 jaar, is de ‘inverse’ toestand nog niet onmiddellijk voor morgen. Maar een alerte belegger merkt wel de trend van beide rentevoeten op. De trend op korte termijn is omhoog, terwijl de trend op lang termijn omlaag is. Wanneer deze trend aanhoudt, komt de ‘inverse’ rentecurve snel dichterbij.

Een nieuwe crisis is duidelijk nog niet voor morgen, maar de zaadjes worden al wel gepland. Daar moet je als belegger op voorbereid zijn.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!