Er wordt minder geproduceerd in Azië. En hierdoor neemt de vrees voor een wereldwijde recessie toe, zo stellen verschillende economen volgens Reuters. De reden voor de mindere productie in Azië, zou de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zijn.
Het persbureau Reuters verwacht dat de productie in Azië nog verder dalen door de handelsoorlog. Dat komt omdat er op de korte termijn nog meer tarieven bijkomen en dat zal effect hebben op de werkgelegenheid en investeringen in Azië.
Komende maand is er wel een G20-top in Japan. Bij gaan wereldleiders met elkaar rond de tafel om onder andere over de wereldeconomie te praten. Gehoopt wordt dat China en de Verenigde Staten hier wellicht een deal zouden kunnen bereiken. Alleen dit blijkt zeer onwaarschijnlijk.
Inkoopmanagersindices (PMI) onder de 50
China, het kloppende hart van de Aziatische economie, deed beleggers onlangs wel opluchten. De inkoopmanagersindex (PMI) van de productie werd namelijk bijgesteld naar 50,2 van een niveau onder de 50. Alles boven de 50 betekent dat er groei is van de productie en alles eronder duidt op krimp.
Toch blijft het vooruitzicht in China grimmig. De groei is er nog wel, maar het is minder dan voorheen. Uit een enquête blijkt dat bedrijven het minst optimistisch zijn over de productie sinds april 2012.
En in China zijn de vooruitzichten misschien nog wel het beste. In Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Taiwan noteerde de PMI van de productie op een niveau onder de 50. In deze landen kromp de productie dus.
‘Het ziet er niet goed uit als de vraag op dit tempo blijft dalen…’
Kortom, de effecten van de handelsoorlog zijn al voelbaar. En het vooruitzicht is niet optimistisch volgens Aidan Yao. Hij is senior econoom bij AXA Investment Managers en zei:
De extra gevolgen van de geëscaleerde handelsoorlog zullen niet goed zijn voor de handel en als de vraag in de Verenigde Staten, China en Europa blijft dalen, wat zeer waarschijnlijk is, zal het voor heel Azië slecht zijn.
Bron: Reuters
Foto: iStock
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.